Δύο ντοκουμέντα από τον Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη

negrepontis fotiadis fokion 2Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης ήταν μαθητής στην Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου, και όχι μόνον. Μετά τον Πόλεμο, έστειλε και τον γιό του Εμμανουήλ στη Σχολή, όταν αυτή άνοιξε πάλι. Όπως μάλιστα μας διευκρίνισε, ο πατέρας του εγεννηθη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, αλλά “όταν απεβιωσεν ο πατήρ του ο εν λόγω ήτο μόλις 16 ετων και υιοθετήθη από τον άκληρον αδελφον της μητρος του ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΝ. Εκρατησε και τα δύο επιθετα από σεβασμον προς τους δυο και τα οποια μας εκληροδοτησε σε εμενα και στον υιον μου και στους μεταγενεστερους”.

Ψάχνοντας στα αρχεία του εντόπισε δύο χειρόγραφά του, αντίγραφα από το Klassenbuch της τάξης του. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για πληροφορίες από το Γερμανικό Τμήμα, από το οποίο δεν έχουμε κανένα στοιχείο.

Η χρονιά του θα αποφοιτούσε κανονικά το 1947, όμως επειδή η Σχολή έκλεισε το 1944 αντιλαμβανόμαστε ότι ανήκε σε αυτούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω των συνθηκών να αλλάξουν σχολείο. Βρέθηκε στου Δ.Ν.Μακρή (επί της οδού Βασ.Σοφίας 23, μετέπειτα Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου), όπως και πολλοί άλλοι της Γερμανικής Σχολής εκείνων των χρόνων.

Οι δύο πίνακες αναφέρονται στα δύο τμήματα: το γερμανικό και το ελληνικό, ή ορθότερα σε εκείνο που οι γνώσεις των γερμανικών δεν ήταν προχωρημένες και όπως διαπιστώνουμε το γερμανικό είχε και τους περισσότερους μαθητές. Επειδή είναι δυσανάγνωστοι ζητήσαμε την βοήθεια του συμμαθητή μας, τους διαβάσαμε μαζί και ξαναγράψαμε τα ονόματα.

1947 klassenbuch2 negrepontis

Mina Aspioti

Nikoletta Karavia

Dieter Clemm von Hohenberg

Jutta Fanny

Dora Gegiou

Freddy Koschik

Gert Kyriazides

Wirginia Nikolaieff

Tania Maniadaki

Helene Olivieri

Rena Bakojanny

Stefan Reichel

Franz Resch

Alexandra Stavropoulou

Erika Unz

Wladimir Uschakov

1947 klassenbuch2 negrepontis

Michel Molokotos

(Μιχαήλ Μολοκότος)

Georg Papadakis

Georg Papapostolou

Panayotis Philippas

Phokion Photiadis

(Φωκίων Φωτιάδης)

Rudi Alter

Michel Papalekas

Gerasimos Piniatoros

(Γεράσιμος Πηνιατώρος)

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας