Αντώνιος Σκάσσης (41) (1924-1989)

Ο Αντώνιος Σκάσσης γεννήθηκε στις 7.11.1924 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια το έτος 1934-35 στην ΣΤ’ Δημοτικού και παραμένει εως την αποφοίτησή του το έτος 1940-41 στην ΣΤ’ Γυμνασίου.

Σπούδασε Νομικά και διετέλεσε αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος της ΕΤΒΑ και στενός φίλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), και συνέταξε τον Οργτανισμό του φέρνοντας σε πέρας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία του από το 1986 όταν άρχισε η ανάπτυξή του.

Νυμφεύθηκε την Αναστασία Μυρτώ (Άννη) Κυριακού και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Ερρίκο-Ιωάννη-Μάριο και τον Κίμωνα-Αλέξανδρο.

Απεβίωσε στις 26.9.1989

Ο πατέρας του, Ερρίκος Σκάσσης (1884-1977), καθολικός στο θρήσκευμα, εθνικιστής, ομότιμος πανεπιστημιακός διδάκτορας, καθηγητής στην έδρα της Λατινικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός που διατέλεσε Αντιπρόεδροςκαι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1884 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 1977 στην Αθήνα.

Ήταν παντρεμένος με την Ιωάννα Λωρ. Μάμου και από το γάμο τους απέκτησαν ένα γιο, τον Αντώνιο και δύο κόρες, τη Βιλελμίνη και την Ελισάβετ. Κατάγονταν από οικογένεια Καθολικών, Φραγκισκανών-Καπουκίνων, της Σύρου. Πατέρας του ήταν ο Αντώνιος Σκάσσης και αδέλφια του ο Ιάκωβος [Ζάκ] Σκάσσης και ο Θωμάς Σκάσσης, ιατρός και βουλευτής Σύρου, ενώ αδελφή τους ήταν η Υακίνθη, σύζυγος του Καρόλου Ιωάννη Φιξ, της γνωστής ζυθοποιίας.

Παρακολούθησε τα μαθήματα της Βασικής εκπαιδεύσεως στη Σύρο όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων της Ερμουπόλεως, ενώ συμπλήρωσε την εγκύκλια παιδεία του στην Αθήνα. Μαθητής γυμνασίου ακόμη, δημοσίευσε μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων και αργότερα ως φοιτητής έγραψε διάφορα εγχειρίδια, τα οποία εγκρίθηκαν για τη διδασκαλία της λατινικής στα σχολεία της Μέσης εκπαιδεύσεως. Εξελέγη καθηγητής στην έδρα Κλασσικής Φιλολογίας στην Ακαδημία Αθηνών και αναμίχθηκε στην Δίκη των Τόνων το 1941, στην Κατοχή, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1968.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας