Το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω κορωνοϊού είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετές φορές με τον Νίκο Αποστολίδη, απόφοιτο των χρόνων του Πολέμου και με αφορμή το βιβλίο “Η ιστορική οικογένεια Αποστολίδη του Βόλου”, που το παρουσίασαμε στην ενότητα “Οικογένειες Αποφοίτων”, και μιά από τις κουβέντες περιστράφηκε γύρω από τον εξάδελφό του Μαργαρίτη Αποστολίδη.
Πριν από ένα χρόνο και κάτι, τον Δεκέμβριο του 2019 ο Γιώργος Κορφιάτης και ο Πέτρος Πετρακόπουλος είχαν παρουσιάσει το έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου στο πλάισιο μίας σειράς ομιλιών για την αρχιτεκτονική με τίτλο “Πρωτοπόροι Έλληνες Αρχιτέκτονες του 20ου Αιώνα”. Εκεί, ο Γιώργος Κορφιάτης μας είχε μιλήσει για την συμβολή του Μαργαρίτη Αποστολίδη στο έργο του Τάκη Ζενέτου. Αυτός λοιπόν ο Μαργαρίτης Αποστολίδης ήταν πρώτος εξάδελφος του Νίκου Αποστολίδη, τα σπίτια τους ήσαν αντικρυστά στην Κηφισιά, είχε νυμφευθεί την ηθοποιό Άννα Κυριακού και πέθανε σε ηλικία 85 ετών τέτοιες ημέρες (16 Ιανουαρίου) το 2005.
Αντιγράψαμε από την wikipedia το βιογραφικό του, όπουμπορείτε να δείτε γνωστά ονόματα, αλλά αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι “ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε και συντηρούσε, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τον τάφο του Οκταβίου Μερλιέ στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών”.
Δείτε το βιογραφικό του:
Ο Μαργαρίτης Αποστολίδης (1921-2005) ήταν Έλληνας μοντερνιστής αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1921 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Lycee Leonin της οδού Σίνα. Το Δεκέμβρη του 1945 έφυγε από τον Πειραιά με πρωτοβουλία του Οκταβίου Μερλιέ (Octave Merlier) για σπουδές στη Γαλλία, ως υπότροφος του Γαλλικού Ινστιτούτου, με το πλοίο Ματαρόα και με συνεπιβάτες άλλους 200 περίπου Έλληνες φοιτητές και διανοούμενους όπως οι Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Αξελός, Τάκης Ζενέτος, Μέμος Μακρής, Νίκος Σβορώνος κ.α. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην περίφημη École des Beaux-Arts του Παρισιού, στο atelier του Otello Zavaroni, όπου και ολοκλήρωσε τη διπλωματική του εργασία με ελληνικό τίτλο Ενυδρείο εν Αθήναις.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άνοιξε με τον Τάκη Ζενέτο κοινό γραφείο και συνεργάστηκε σε όλα τα μεγάλα έργα της περιόδου 1956 – 1965 που έφεραν την υπογραφή τους, όπως την Πολυκατοικία στην λεωφόρο Αμαλίας 34 (1959), το εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ (1957-1963) στην λεωφόρο Συγγρού, το εργοστάσιο πλαστικών της APCO (1959) στην οδό Πειραιώς, το Μονόσπιτο στο Καβούρι (1960),το εργοστάσιο της ΒΙΑΝΙΛ Α.Ε.(1964) στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ.α. Άλλα έργα του είναι πολυκατοικίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στην Πλάκα, μοντέρνες μονοκατοικίες στα βόρεια προάστια της Αθήνας κ.α.
Ακόμη, ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε και συντηρούσε, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τον τάφο του Οκταβίου Μερλιέ στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Μέρος του αρχείου των έργων του Μαργαρίτη Αποστολίδη βρίσκεται στα αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Κυριακού με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Πολιτικό Μηχανικό Χρήστο Αποστολίδη. Παράλληλα επί 40 συναπτά έτη προσέφερε τις υπηρεσίες του ως Τεχνικός σύμβουλος στο «Άσυλον Ανιάτων».
Ο Μαργαρίτης Αποστολίδης απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου του 2005 στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Βιβλιογραφία Επεξεργασία
Νέλλη Ανδρικοπούλου ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΑΤΑΡΟΑ. 1945 ISBN 978-960-05-1348-6 Αθήνα:2007 Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Αντώνης Κιτσίκης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1963-1964 Θ.Μακρής & ΣΙΑ (Νο39,Νο40)
Αντώνης Κιτσίκης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1964 Εκδοτική Αθηνών Α.Ε. (Νο41,Νο45)
– Να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Αξελός και ο Αντώνης Κιτσίκης που αναφέρονται στο κείμενο είναι απόφοιτοι της Γερμανικής, ενώ στην θέση του Lycee Leonin της οδού Σίνα βρίσκεται σήμερα το Γαλλικό Ιντσιτούτο , το οποίο συνορεύει με τα κτίρια της τότε Γερμανικής Σχολής. Η δε οδός Αραχώβης, στο πρώτο τμήμα της, δηλαδή αυτό που ξεκινά από το σημερινό Γαλλικό Ινστιτούτο (γωνία με Σίνα) και έως την οδό Ασκληπιού έχει μετονομαστεί σε οδό Οκταβίου Μερλιέ και η αρίθμηση της Αραχώβης ξεκινά με το Νο15 κάτω από την Ασκληπιού, οπότε σήμερα τα παλαιά κτίρια του Ντέρπφελντ και της Γερμανικής έχουν την είσοδό τους πλέον από την Οκταβίου Μερλιέ.