«Υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν και όχι η ανούσια διαίρεσή μας σε αριστερούς και δεξιούς», λέει ο Γιώργος Παμπούκης.
Η απουσία του «τέλους», του τόσο αναγκαίου ψυχολογικά σκοπού, η έλλειψη σχεδίου και κριτικής σκέψης, οι μεγάλες διαιρέσεις, το νόημα και η αξία της ύπαρξης στην εποχή του αποχαιρετισμού στην ιδιωτική ζωή είναι από τα ζητήματα που θέτει συνεχώς στον εαυτό του και πραγματεύεται στα βιβλία του ο δοκιμιογράφος Γιώργος Παμπούκης. Εικόνες από την Ελλάδα και τον κόσμο, ερωτήματα, με απαντήσεις ή χωρίς, ξεπηδούν συνεχώς από την κουβέντα με τον συγγραφέα στην ήσυχη γωνιά ενός μικρού ζαχαροπλαστείου στο Ψυχικό.
«Μετά την αποδυνάμωση των παραδοσιακών στόχων που είχαν εμφυτευθεί για αιώνες στον άνθρωπο και τον καταδυνάστευαν (π.χ. η τυφλή και διά βίου αφοσίωση σε έναν μονάρχη, σε ένα ιερατείο, η πίστη σε ουτοπικά πολιτικά συστήματα δήθεν δίκαιων κοινωνιών κ.ά.)», λέει ο στοχαστής, «άνθρωποι και κοινωνίες δείχνουν να παραπαίουν, να μη γνωρίζουν πού οδεύουν». Δεν υπάρχουν συνολικοί κοινωνικοί στόχοι. Πλήρης άγνοια και αδιαφορία. Για ορισμένους, μάλιστα, φαντάζει εξωπραγματική, ακόμη και επικίνδυνη η άποψη ότι ο άνθρωπος δικαιούται να έχει έναν σκοπό.
Διαβάστε το άρθρο τηςΤασούλα Καραϊσκάκη γραμένο το 2018 στην εφημερίδα “Καθημερινή”…