Όταν το 1966 ξεκίνησα το γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στα ιστορικά κτίρια των οδών Μετσόβου και Ρεθύμνου, ποτέ δε φαντάστηκα ότι όσα αστεία και παράξενα συγκέντρωνα στα πλαίσια του μαθήματος και της τάξης θα γίνονταν κάποια μέρα αντικείμενο μιας Festschrift για τα 100 χρόνια του σχολείου μου.
Έτσι ας ξαναγυρίσουμε στο 1972, τότε που ήμασταν μαθητές στην τάξη 12. Οι τελειόφοιτοι της 12 Β!
Όλα ξεκίνησαν, όταν αποφασίσαμε να κρατήσουμε αρχείο “κοτσανών”, μια και σύντομα δε θα μπορούσαμε να τις συγκρατήσουμε από μνήμης. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να βρεθεί, βέβαια, και το σωστό σημειωματάριο!.. Και φυσικά βρέθηκε! Ήταν ένα πράσινο, μικρού μεγέθους, τετράδιο της ΓΣΑ (οι πιο παλιοί θα θυμούνται τα χρώματα των τετραδίων που είχαμε για τα διάφορα μαθήματα), που συνήθως το χρησιμοποιούσαμε για Vokabelheft των Γερμανικών.
Το βιβλίο λοιπόν είχε βρεθεί. Χρειαζόταν όμως κι ένα όνομα, για να μπορούμε να το αποκαλoύμε. Ένα όνομα πρωτότυπο και εφευρετικό! Έπεσαν διάφορες ιδέες, για να καταλήξουμε τελικά στο όνομα “Κοtsanenbuch”, προς τιμήν του αγαπημένου μας Klassenbuch!
Το εξώφυλλο διακοσμήθηκε ποικιλοτρόπως. Από τριφύλλια του ΠΑΟ μέχρι το σύμβολο ειρήνης και φωτογραφίες συγκροτημάτων της εποχής. Στη συμμαθήτριά μας Αλίκη Πάνου ανατέθηκε το μέγα οφφίκιο του “κομιστή” του Kotsanenbuch και σε μένα σήμερα η επιλογή των σταχυολογημένων κομματιών που θα ακολουθήσουν.
Η πρώτη Kotsana καταχωρήθηκε στις 4.10.71 και ήταν η ακόλουθη: Johny (Δερμάτης μαθ.): Τεθλακυία γραμμή (αντί τεθλασμένη)!
Αυτή ήταν η αρχή.Η συνέχεια έμελλε να είναι λαμπρή.
11.10.71 μάθημα Γερμανικών. Hahnemann (καθηγητής Γερμανικών, Klassenlehrer) απευθυνόμενος σε μαθητή: Lesen Sie bitte vor! Κούσης (μαθητής): Auswendig? 29.10.71 Φραντζή (καθηγήτρια): Γιάννη Μακαρέζο, θα αλλάξεις θέση με το Νικήτα Παπαδόπουλο. Καρβέλας (μαθητής):Τι Μακαρέζος, τι Παπαδόπουλος, το ίδιο κάνει!
18.4.72 μάθημα-εξέταση Ιστορίας. Κούσης: Ο Υψηλάντης κράτησε… καθυστέρηση! Μυλωνάς (καθηγητής): Πολύ Διακογιάννη διαβάζεις τελευταία Κούση!
12.5.72 Ενεφανίσθη καμήλα πέριξ του σχολείου. Αιμίλιος (μαθητής): Μας πήρανε χαμπάρι ότι είμαστε τσίρκο, και μας τη φέρανε!
Παραθέτω κλείνοντας την τελευταία καταχώρηση. Έγινε στις 5.6.72 και είναι απόσπασμα από την έκθεση του συμμαθητού μας ‘Αρη Κόζη:
“Η αποφοίτησις εκ του Γυμνασίου είναι το εναρκτήριο λάκτισμα δια τον αγώνα της ζωής…”
Ελπίζω, αυτή η μικρή λόγω περιορισμένου χώρου επιλογή να είναι ικανή να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της τελευταίας μας γυμνασιακής χρονιάς και μαζί και κάτι από το κλίμα των αρχών της δεκαετίας του 70!
Υ.Γ. Ελπίζω να μη μου θυμώσουν όσοι από τους καθηγητές δουν το όνομά τους δημοσιευμένο μαζί με τις κοτσάνες των μαθητών τους. Όπως επίσης να μη μου θυμώσουν και όσοι δεν το δούν…!
Και οι μεν και οι δε, έχουν έτσι κι αλλιώς την αγάπη μας.
Χαρ. Καμάρη – Παπαμητροπούλου