Ο Μάρκος Σιώτης (ή Σιώτος) γεννήθηκε την 3η Μαΐου 1912 στον Τριπόταμο Τήνου από γονείς γεωργούς και τέλειωσε το δημοτικό στο Σχολαρχείο Τριποτάμου και το γυμνάσιο στο τότε νεοσύστατο Γυμνάσιον της πόλεως της Τήνου, από όπου αποφοίτησε το 1930.
Το 1931 εισήλθε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1935.Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1937 υπηρέτησε ως μαθητής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Κερκύρας κι ακολούθως έως τον Μάρτιο του 1938 ως έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού. στα Χανιά.
Την ίδια χρονιά εκλήθη από τον Α. Μπερζάν, ιδιοκτήτη και διευθυντή του “Προτύπου Λυκείου Αθηνών” και δίδαξε μέχρι το 1942 και τον Σεπτέμβριο του 1940 εδίδαξε για λίγες μόνον εβδομάδες στην Γερμανική Σχολή της οδού Αραχώβης, όπυ αναγκάστηκε να διακόψει λόγω της κήρυξης του ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Το 1942 εστάλη στην Γερμανία όπου σπούδασε μέχρι το 1947 στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου, του Μαρβούργου της Έσσης και της Τυβίγγης της Βυτεμβέργης εξειδικεόμενος στους κλάδους της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, της αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.
Στις 22 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίουτου Μαρβούργου της Έσσης και τρία χρόνια αργότερα, την 8η Ιουνίου 1950, αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1951 εξελέγη παμψηφεί Τακτικός Καθηγητής της έδρας “Ιστορίας της Εποχής και της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης”, όπου έμεινε έως το 1959, όταν και μετακλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην έδρα της “Ερμηνευτικής και της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης”, όπου παρέμεινε έως το 1965. Εκείνη την χρονιά μετακινήθηκε στην πρώτη έδρα της Θεολογικής Σχολής, την έδρα “Εισαγωγής και Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης”, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1979, όταν συμπλήρωσε το όριο ηλικίας του.
Ένα πλήρες βιογραφικό του Μάρκου Αντωνίου Σιώτη, που μας έστειλε ο Χρήστος Μπαλόγλου, θα βρείτε στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ στν Τόμο ΚΖ’ (1986), το οποίο έχει συγγράψει ο καθ. Χρήστος Βούλγαρης.