Kurt Gebauer και Christine Amelie Ott

Το όνομα της Christine Ott το συναντάμε στο έντυπο “Οικοτροφείον δια μαθητρίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών” που μας έστειλε η Αγγέλα Πρατικάκη και ανήκε στην μητέρα της Βέρα Μολοκότου, όπου αναφέρεται ως Χριστίνα Οττ (Christina Ott), παιδαγωγός επισήμως υπό του Κράτους ανεγνωρισμένη.

Ο Kurt Gebauer ήταν νυμφευμένος με την κατά το ήμισυ Ελληνίδα Christine Ott και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά  Ο ίδιος προερχόταν από μάλλον φτωχικό περιβάλλον. Είχε γεννηθεί στην Κάτω Σιλεσία. Ο πατέρας του ήταν υποδηματοποιός και πέθανε νωρίς. Η σύζυγός του, Christine Ott, ήταν από την πλευρά της μητέρας της Ελληνίδα και προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια. Το πιστοποιητικό γάμου δείχνει μια μακρά παράδοση εμπόρων (από την πλευρά του πατέρα) και γαιοκτημόνων (από την πλευρά της μητέρας).

Στην δημοσίευση της Alexandra Kankeleit: “Η ιστορία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου”, γίνονται 115 αναφορές στον Kurt Gebauer, ενώ στην σελίδα 68 αναφέρεται από την συγγραφέα:

Kurt Gebauer (1909-1942): Εκκινώντας από το παράδειγμα του συνεργάτη τού ΓΑΙ Αθηνών Kurt Gebauer θα επιχειρήσω να δείξω πόσο τυχαία ή και μονόπλευρη μπορεί να είναι η πληροφόρηση σχετικά με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις του παρελθόντος. Μια πιο ενδελεχής έρευνα σχετικά με τον Kurt Gebauer είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τον εγγονό του Gregor Gebauer.

Θα εξετάσω τον Kurt Gebauer

α) ως ερευνητή και συνεργάτη του ΓΑΙ Αθηνών,

β) ως μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και των SS και

γ) ως ιδιώτη

Kurt Gebauer, Θάνατος και μνήμη

Η μνήμη του Kurt Gebauer στην Ελλάδα επικεντρώνεται στην περίοδο της Κατοχής (1941-1944) και συνδέεται με ένα μεμονωμένο γεγονός (1942). Το πρόσωπο εξαντλείται σε μία και μοναδική, ατυχή στιγμή. Θέλω να επιχειρήσω λοιπόν μια καλύτερη κατανόηση της σύντομης ζωής του αλλά και του ίδιου του προσώπου.

Ο Kurt Gebauer πέθανε σε ηλικία 33 ετών σε ένα αεροπορικό δυστύχημα στις 18 Δεκεμβρίου 1942 κοντά στη Βιέννη (εικ. 3). Οι ακριβείς

συνθήκες δεν είναι γνωστές. Στην περιοδική έκδοση Archäologischer Anzeiger του 1943 ο θάνατός του χαρακτηρίζεται ως «θάνατος ήρωος». Σε άλλο κείμενο αναφέρεται ότι ο θάνατός του ήταν «άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου».

https://www.themata-archaiologias.gr/wp-content/uploads/2018/07/dai-athen-2018_1-64-87-mc2.pdf

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας