Τρεις γενιές Βασιλικών επιπλοποιών των Ανακτόρων.
Όλα ξεκινάνε το 1833 από τον Μαρτίνο Στάγγεσερ (1806-1890). Ήταν Βαυαρός υπήκοος από το Mainz, που ακολούθησε το βασιλιά Όθωνα στο τότε νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
Στην Αθηνα Θα αγοράσει και θα εγκατασταθεί σε ένα διώροφο Οθωνικής περιόδου αρχιτεκτονικής σπίτι κοντά στη Χρυσοσπηλιώτισσα στην οδό Μιλτιάδου αριθμός 9.
Στον επάνω όροφο θα μείνει με την γυναικά του Τερέζα Στάγγεσερ και τα 6 παιδία τους.
Ενώ στον κάτω όροφο στο ισόγειο θα λειτουργεί το εργοστάσιο επιπλοποιίας της Βασιλικής Αυλής με αριθμό τηλεφώνου 399.
Μετά τον θάνατο του Μαρτίνου σε ηληκία 84 ετών το 1890 το εργοστάσιο θα περάσει στον γιο του Βαλεντίνο Στάγγεσερ (1842-1917) ο οποιος δημιούργησε μια αξιόλογη επιχείρηση, όπου απασχολόντας 20 εργάτες σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα Βασιλικά έπιπλα άλλα και μεγαλοαστικών οικογενειών. Η επιχείρηση γνώρησε μεγάλη άνθιση στα χέρια του καθώς μεγάλα αστικά μέγαρα και οικογένειες της εποχής όπως της Λαίδη Λω, της Ιουλίας Καρόλου, οικογένεια Ράλλη, Σερπιέρης, το Νομισματικό μουσειο, το Αρχαιολογικό και πιθανών την συναρμολόγιση των επίπλων της τριλογίας Αθηνών. Απο τους καλύτερους συνεργατες του ηταν ο Ερνέστος Τσίλερ, οπου σχέδια επιπλων του υλοποιήθηκαν στο εργοστάσιο Στάγγεσερ. (Ερμάρια συλλογής Ιωάννου Δημήτριου, Νομισματικό μουσείο). Επίσης διετέλεσε διοικιτής και πρόεδρος το 1893 στο σωματείο ξυλουργών και ξυλεμπόρων επι της οδού Σταδίου 16 οπου στην συνέχεια θα γινει μέλος και ο γιος του Αντώνης. Τελος διετέλεσε και διαχειριστής της περιουσίας του Γερμανικού συλλόγου Φιλαδέλφεια, όπου ο πατέρας του ήταν ιδρυτικό μέλος.
Θα παντρευτεί το 1870 την Ρόζα φον Μπρεντάνο Τσιμαρόλλι κόρη του Γερμανού Βαρόνου Αντωνίου Φον Βάρον Μπρεντάνο αυλικός του Λουδοβίκου του πρώτου της Βαυαρίας και της Αλοϋσιας φον Τσιμαρόλι Μπρεντάνο. Σημαντικό μέλος της οικογενείας Μπρεντάνο ήταν o Αυστριακός Στρατηγός Αντωνιος Ιωσηφ φον Μπρεντάνο.
Ο Βαλεντίνος και η Ρόζα Στάγγεσερ θα αποκτήσουν 4 παιδιά την Βιλελμίνη Μουρίκη τον Αντώνη Στάγγεσερ την Καρολίνα Μαλμέν και την Λουΐζα Παπαμανώλη.
Ο Αντώνιος Γεώργιος Στάγγεσερ (1872-1950) ο μοναδικός γιος της οικογενείας θα σπουδάσει στην καλλών τεχνών του Μονάχου σχέδιο επίπλου όπου παρέμεινε για 6 χρόνια από το 1890 με 1896 εκεί θα πάρει πιστοποιητικό εργασίας απο το επιπλοποιό του Jacob Anderhuss στο Μainz.(1895).
Θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα γίνει συνέταιρος με τον πατέρα του Βαλεντίνο με το όνομα του εργοστασίου να αλλάζει απο Β. Στάγγεσερ σε Β. Στάγγεσερ και Υιού επιπλοποιός της Α.Μ της Βασιλίσσης και του Α.Μ.Υ. Διαδοχου
Το 1902 η μητέρα του Ρόζα φον Μπρεντάνο πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που προβλημάτισε πολύ τον ίδιο και τον πατέρα του.
Μετά από έναν χρόνο το 1904 θα παντρευτεί την Σοφία Δαπόλα (1883-1964) μια κοπέλα με καταγωγή από την Ερμούπολη (Βαπόρια) της Σύρου. Ήταν από αριστοκρατική οικογένεια το γένος Δαπολα-Μαραγκού οικογένεια καπουτσίνων και καθολικών που ήρθε στο νησί από την Πόλα της Ιταλίας. Το προξενιό μάλλον δεν έγινε τυχαία καθώς η πρώτη ξαδέλφη της Σοφίας ήταν η Ιακύνθη Σκάσση που παντρεύτηκε τον Κάρολο Φιξ οικογενειακός φίλος των Στάγγεσερ.
Ο Βαλεντίνος το 1917 πεθαίνει από εγκεφαλικό στον Ευαγγελισμό έτσι το εργοστάσιο πλέον περνά εξολοκλήρου στα χέρια του γιου του Αντώνη.
Ο Αντώνης και η Σοφία θα αποκτήσουν δυο κόρες την Μαρίκα (1914-2002) και την Ρόζα Στάγγεσερ (1905-1993).
Ο Αντώνης Στάγγεσερ όπως και πατέρας του και ο παππούς του θα σχεδιάζει όλα τα έπιπλα για την τότε Βασιλική οικογένεια του Κωνσταντίνου του πρώτου και της Βασίλισσας Σοφίας που διατηρούσαν εξαιρετικά καλές επαφές μέχρι την εξορία της και τον θάνατο της.
Επίσης διατέλεσε και σύμβουλος της Βασίλισσας καθώς και εκτιμητής έργων τέχνης του παλατιού και αστικων μεγάρων σε δημοπρασίες. Σημαντικες δουλειές για το εργοστάσιο θα υπαρξουν η κατασκευή επίπλων του νοσοκομείου Ευαγγελισμού και η κατασκευή επιπλων της προίκας της πριγκίπισσας Ελένης της Ρουμανίας.
Το 1925 με την συνταξιοδότηση του θα μπούν τίτλοι τέλους για το Βασιλικό επιπλοποιείο ύστερα από 89 χρόνια συνεχούς λειτουργιάς.Λιγα χρόνια αργότερα το 1930 θα πουλήσει το κτηριο του εργοστασίου.
Ο Αντώνης θα εγκατασταθεί με την οικογένεια του στο νεόκτιστο Νεοκλασικό σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου 70.
Οι κορες του Μαρίκα και Ρόζα , παντρεύτηκαν και απέκτησαν, η μεν την Αντωνία ( Έττα ), και τον Ανδρέα και η δε την Μπέρτα και την Σοφία ( Έφη ).
(πηγή: η ιστορία της οικογενείας από την Αντωνία Κανελλοπούλου (εγγονή του Αντώνιου και της Σοφίας Στάγγεσερ) και από τον τρισέγγονο τους – Μάνο Στάγγεσερ Διαμαντή)
Μέλη της οικογένειας Στάγγεσερ που φοιτήσαν στην σχολή Hoffman και στην Γερμανική σχολή Αθηνών
●Παιδιά Μαρτίνου Στάγγεσερ και Θηρεσίας Μέτριχ ( Έλευση με Όθωνα 1833)
Βαλεντίνος Στάγγεσερ 1842-1917
Γουλιέλμος Στάγγεσερ 1836
Λουίζα Στάγγεσερ Μπαντένσκη
Καρολίνα Στάγγεσερ Δοναβέγερ
Άννα Στάγγεσερ Κάιγερ 1839-
Τερέζα Στάγγεσερ Αμπελά
●Παιδιά Βαλεντίνου Στάγγεσερ και Ρόζας φον Μπερντάνο του Τσιμαρόλλι
Βιλελμίνη Στάγγεσερ Μουρίκη 1871-1914
Αντώνιος Στάγγεσερ 1872-1950
Καρολίνα Στάγγεσερ Μαλμέν 1874-1927
Λουίζα Στάγγεσερ Παπαμανώλη 1875-1918
●Παιδιά Αντωνίου Στάγγεσερ και Σοφίας Δαπόλα
Μαρίκα Στάγγεσερ Ναθαναήλ 1914-2002
Ρόζα Στάγγεσερ Ράνιου 1905-1993
●Παιδιά Μαρίκας Στάγγεσερ Ναθαναήλ
Αντωνία Ναθαναήλ Κανελλοπούλου 1935-2024
●Παιδιά Ρόζας Στάγγεσερ Ράνιου
Μπέρτα Ράνιου Ρόκκου 1931-