Έλλη Αλεξίου (1894-1988)

alexiou elliΗ Έλλη Αλεξίου γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1894 στο Ηράκλειο Κρήτης κόρη του εκδότη Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη και είχε τρία μεγαλύτερα αδέρφια. Τη Γαλάτεια, το Ροδάμανθυ και το Λευτέρη. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Θέρισσου ο πατέρας της συνελήφθη και φυλακίστηκε για συνεργασία με τους επαναστάτες και δύο χρόνια αργότερα η μητέρα της πέθανε από αποπληξία. Σπούδασε στο Σχολαρχείο του Ηρακλείου και για έξι χρόνια υπηρέτησε ως δασκάλα στο Γ' Χριστιανικό Παρθεναγωγείο και στη "Στέγη Μικρών Αδελφών". Το 1920 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά το γάμο της με το Βασίλη Δασκαλάκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1925. Ακολούθησε σπουδές Παιδαγωγικών και Φιλολογίας, όπου και διορίστηκε καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης διδάσκοντας 19 χρόνια. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ Λογοτεχνών). Το 1945 μετέβη για σπουδές στη Σορβόνη, απ΄ όπου έλαβε δίπλωμα φωνητικής και γαλλικής, ενώ παράλληλα δίδασκε σε σχολεία της ελληνικής παροικίας αλλά της αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από το 1949 μέχρι το 1962 διορίστηκε εκπαιδευτικός σύμβουλος για τα ελληνικά σχολεία των σοσιαλιστικών χωρών.

Περισσότερα...

Κώστας Αξελός (42*) (1924-2010)

axelos(*) αν δεν είχε φύγει από το σχολείο θα αποφοιτούσε το 1942

Ο Κώστας Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 1924 και ήταν γιός εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας του, από το Ρέθυμνο, ήταν παθολόγος, διευθυντής στον Ευαγγελισμό και η μητέρα του καταγόταν από παλιά αθηναϊκή οικογένεια. Τις πρώτες και τις γυμνασιακές του σπουδές τις έκανε στη Σχολή Μακρή και στο Βαρβάκειο Λύκειο παρακολουθώντας παράλληλα το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Γερμανική Σχολή. Στη συνέχεια εγγράφεται στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και κάνει εκτός από νομικές και οικονομικές σπουδές.
Ο πόλεμος τον προσανατολίζει προς την πολιτική και κατά τη διάρκεια της Κατοχής παίρνει εναργά μέρος στην Αντίσταση, και αμέσως μετά κατά τον Εμφύλιο οργανώνεται στο ΚΚΕ από το οποίο θα διαγραφεί το 1945. Μετά την διαγραφή του και την συνακόλουθη καταδίκη του σε θάνατο από στρατοδικείο, θα διαφύγει στο Παρίσι (όπου και θα ζήσει μέχρι τον θάνατό του) με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα» και με την αμέριστη βοήθεια του Οκτάβιου Μερλιέ, έχοντας μαζί του μια ανεπανάληπτη συντροφιά: τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Κώστα Παπαϊωάννου, τη Μιμίκα Κρανάκη, τον Νίκο Σβορώνο, τον Κώστα Κουλεντιανό, κ.ά.

Περισσότερα...

Άλκη Γουλιμή (1926-2000) (43*)

goulimi alkiΗ Αλκη Γουλιμή. γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα και ο πατέρας της, ο δικηγόρος και βοτανολόγος Κωνσταντίνος Γουλιμής, ήταν ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία. Η μητέρα της ήταν η Ειρήνη Πράτσικα. Από την πλευρά του πατέρα της καταγόταν από παλιά πολιτική οικογένεια του Μεσολογγίου ενώ από την πλευρά της μητέρας της από την πατρινή οικογένεια Πράτσικα.
Πραγματοποίησε σπουδές ξένων γλωσσών ενώ άρχισε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά, δημοσιεύοντας της μελέτες της στις αντίστοιχες παιδικές στήλες. Μεταξύ αυτών ήταν τα Ταχυδρόμος, Η Διάπλασις των Παίδων, Κόσμος της Ελληνίδος, και άλλα. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1954 με κείμενα της σε περιοδικά για παιδιά, ενώ το 1956 υπήρξε συνεργάτιδα στην εκπομπή «Ώρα του Παιδιού» του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του ελληνικού κλάδου της Διεθνούς Οργάνωσης Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και της Ελληνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, μεταξύ άλλων.

Το 1968 και το 1973 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το 1964 της απονεμήθηκε ο Διεθνής Επαινος του Βραβείου Αντερσεν και το 1979 ο Επαινος Παιδικού Βιβλίου. Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία της είναι «Ο χαμένος θησαυρός», «Το μυστικό του κόκκινου σπιτιού» κ.ά.

Απεβίωσε στις 29 Αυγούστου 2000 στην Αθήνα.

Δείτε το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2000...

wikipedia...

Δείτε και το άρθρο του Μουσείου Γουλανδρή: "Τουλίπα η γουλίμειος"...

Μέρες τ’ Απρίλη – Λουλούδια και βιβλία με αγάπη από την Κηφισιά...

Έρση Αργυριάδου-Lange (44) (1926-2018)

argyriadou lange ersi Η  Έρση Αργυριάδου-Lange, αδελφή της Ρέας Αργυριάδου-Μυλωνά, απόφοιτος του Πολέμου, εμφανίζεται στα μαθητολόγια από το 1938, στην Α' Γυμνασίου έως το 1944 στην ΣΤ'. Ήταν συγγραφέας με πλήθος βιβλίων στο ενεργητικό της.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου 1926, από μητέρα Ζακυνθινή και πατέρα Μυτιληνιό. Σπούδασε ζωγραφική και ιστορία τέχνης στο Mainz και τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1972 με την ποιητική συλλογή "Σπάλαθρα" ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση. Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικές συλλογές, 3 μυθιστορήματα, 7 συλλογές διηγημάτων και 5 πέντε βιβλία ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Α' βραβείο Λουντέμη, το Α' κρατικό βραβείο λογοτεχνίας, με βραβείο συνεισφοράς στα ζακυνθινά γράμματα καθώς επίσης με το Β' βραβείο ποίησης στο Μιλάνο της Ιταλίας. Tο έργο της έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κοράλλι το βιβλίο "Η παράξενη σοφία" και το 2016, το τελευταίο της, με τίτλο "Το γαλάζιο της γης" από τις εκδόσεις Περίπλους. Απεβίωσε στις 6 Ιουνίου 2018. Ο γιός της, Άγης Lange, αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα το 1982. Ο αδελφός της, Δώρος Αργυριάδης, ήταν στη σχολή μέχρι το κλείσιμό της στον Πόλεμο, σπούδασε ναυπηγός και έζησε στην Αμερική, ενώ ό άλλος αδελφός, ο Άλκης Αργυριάδης, που γεννήθηκε το 1930 και που λόγω του πολέμου δεν μπόρεσε καν να πάει στην Σχολή, ήταν καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης (1983-1986) και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, που όμως απεβίωσε πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρύτανης, ενώ προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του στο αμφιθέατρο στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου.
Δείτε στη Βιβλιονέτ τους τίτλους των βιβλίων της...

Γιάννης Γεωργακάκης (61)

georgakakis alexandrouΟ Γιάννης Γεωργακάκης ('61) γεννήθηκε στην Αθήνα. Μόλις παντρεύτηκε ξεκίνησε με τη σύζυγό του Μαρίνα την τεχνική εταιρεία στην οποία εργάστηκαν μαζί και την οποία σήμερα έχει αναλάβει ο γιος τους. Ο Γιάννης Γεωργακάκης σπούδασε μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Aachen στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό σε αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. H Mαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη Σχολή Bακαλό στην Aθήνα και στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Mιλάνου. Ήταν υποψήφια για το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2008» του περιοδικού Life & Style.
Με το λογοτεχνικό επώνυμο Αλεξάνδρου άρχισαν από την δεκαετία του '90 να συγγράφουν βιβλία ως "Αλεξάνδρου Γιάννης & Μαρίνα", τα οποία κυκλοφορούν από τον "Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη". Tο πρώτο τους μυθιστόρημα, Tο Mυστικό της Eρήμου, κυκλοφόρησε το 1996, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία τους Το Μυστικό της Παλιάς Αυλής, Το Μαγικό Ταξίδι, Παραμύθι ο Έρωτας, Aπό την Aνατολή στη Δύση, Aπλά Σ' Aγαπώ, Παλάτια του Bοσπόρου, Το Πετράδι της Ιωνίας, Άξενος Πόντος, Το Κύμα του Έρωτα, Το Σπίτι του Κάμπου, Το Λουλούδι της Λίμνης, Συναντηθήκαμε στο Τρένο (ανατύπωση και διασκευή από τα παλαιότερα βιβλία Στο Όνομα της Αγάπης, Ζήσε Μαζί μου, Το Κλειδί της Εδέμ) και Για Mια Ελπίδα (ανατύπωση και διασκευή από τα παλαιότερα βιβλία Το Χάραμα Mιας Ελπίδας και Η Γη της Ελπίδας), καθώς και τα βιβλία της Μαρίνας Η Βαθιά Πολυθρόνα (συλλογή παραμυθιών) και Επιστροφή στις Παλιές Αγάπες. Περισσότερα...

Σόνια Καλογεροπούλου (63*) (1945-2003)

Η Σόνια Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή. Ήταν κόρη του αείμνηστου Γεώργιου Καλογερόπουλου και της διακεκριμένης αρχαιολόγου κ. Αθηνάς Καλογεροπούλου. «Δεκαεννέα ποιήματα της μοναξιάς και του θανάτου» ήταν η πρώτη ποιητική της συλλογή, που εκδόθηκε το 1978, «Του Κλειστού Χώρου», η δεύτερη, που εκδόθηκε το 1981, και «Ο Στατικός Χορός της», ήταν το ποιητικό πεζό της, διανθισμένα όλα με τα έξοχα σκίτσα της.

Πέθανε το 2003

Περισσότερα...

Φοίβος Πιομπίνος (63)

piombinos foivosΟ Φοίβος Ι. Πιομπίνος γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή το 1963. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα (ΑΣΟΕΕ) και οικονομία και φιλοσοφία στο Παρίσι (Σορβόννη και Εcole Pratique des Hautes Εtudes). Είναι συνταξιούχος της Ε.Τ.Ε, όπου εργάστηκε επί 32 χρόνια (1964-1996).Τα τελευταία δώδεκα χρόνια της υπαλληλικής του σταδιοδρομίας ήταν προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου της Ε.Τ.Ε.
Το 1979 δημοσίευσε το βιβλίο "Έλληνες αγιογράφοι μέχρι το 1821" (β΄ έκδ. αναθεωρημένη και βελτιωμένη 1984, ΕΛΙΑ), το 1996 τη "Σπουδή θανάτου" (β' έκδ. 2006, Μαΐστρος), το 2003 τη μαρτυρία του για τον ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο (Fagotto/Θρόισμα) το 2014 το "Τόπων ενθυμήματα" (Θίνες) και το 2016 τις "Σκόρπιες σκέψεις πάνω στην ελληνική γραμμή" (Εκδόσεις του Φοίνικα). Μεταφράζει γαλλική, γερμανική και ιταλική λογοτεχνία και συνεργάζεται με τα σημαντικότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. 
Δείτε περισσότερα στην βιβλιονέτ...

Νίκος Θέμελης (64) (1947-2011)

themelisΟ Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1964. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, όπου το 1975 έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και διευθυντής του γραφείου του, ακολουθώντας τον στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004).
Στη νεοελληνική πεζογραφία εμφανίστηκε το 1998. Έγραψε επτά μυθιστορήματα «Η αναζήτηση» (1998), «Η ανατροπή» (2000), «Η αναλαμπή» (2003), «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» (2005), «Μια ζωή δυο ζωές»(2007), «Οι αλήθειες των άλλων» (2008) και «Η συμφωνία των ονείρων» (2010), που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ κάποια από αυτά μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά, τα τουρκικά, τα σερβικά και τα ρουμανικά.
Τιμήθηκε με αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2001), το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» για το μυθιστόρημά του «Η Ανατροπή» και το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης (2009).

Σχετικά άρθρα...

Λένα Μερίκα – Θεοδωρακάκου (64)

merika lenaΗ Λένα Μερίκα γεννήθηκε το 1946 και είναι απόφοιτος του 1964. Από το 1967 έως το 1970 σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη με αντικείμενο το διεθνές εμπορίου (Hochschule fur Welthandel) και εργάστηκε 23 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Τα παιδιά της είναι απόφοιτοι, αλλά και η μητέρα της ήταν απόφοιτος, όπως επίσης απόφοιτοι είναι και τα δύο της αδέρφια, ο Μανώλης (67, γαστρεντερολόγος) και ο Γιώργος (74, αρχιτέκτων).
Με το που βγήκε σε πρόωρη σύνταξη αφιερώθηκε στο θέατρο με τη συγγραφή 11 έργων, (τα 7 βραβευμένα), τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση γράφοντας σενάρια. Από το 1999 έχουν κυκλοφορήσει 13 βιβλία της για παιδιά και νέους, τα περισσότερα βραβευμένα. Εξέδωσε επίσης και ένα μυθιστόρημα και πολυάριθμα διηγήματα, διάσπαρτα σε συλλογικές εκδόσεις και περιοδικά.
Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2004 του Ιδρύματος Ουράνη γιά το σύνολο του έργου της.

Λύντια Βελισσαρίου - Τρίχα (67)

velissariou tricha lydiaΗ Βασιλική-Λυδία Βελισσαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1967. Σπούδασε νομικά στην Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την περίοδο 1988-1993 ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και διεύθυνση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του οποίου υπήρξε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος. Κατά την ίδια περίοδο συνέτασσε και εξέδιδε το τριμηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό του "Τα Νέα του Ε.Λ.Ι.Α" (τεύχη 9-33). Είναι επίτιμος δικηγόρος, αλλά και μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ διετέλεσε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Από το 1987 ασχολείται ειδικότερα με την έρευνα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και έχει επεξεργασθεί το αρχείο του Χαρίλαου Τρικούπη. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο έχει ιδρύσει με το σύζυγό της Νίκο Τρίχα και το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

Περισσότερα...

Μαρλένα Πολιτοπούλου (68)

politopoulou marilena 2Η Μαρία-Ελένη Πολιτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1968. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί είκοσι σχεδόν χρόνια σε εφημερίδες (Η ΑΥΓΗ, ΤΑ ΝΕΑ) και στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ) και δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ενώ από το 2001 είναι υπεύθυνη εκδόσεων στο Ελληνικό Φεστιβάλ.
Το 1985 ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα και νουβέλες, αλλά και να μεταφράζει από τα γερμανικά. Έγραψε: «Στη Σιωπή», λιμπρέτο, Φεστιβάλ Πάτρας,1985, «Μισό Φεγγάρι», θεατρικό έργο, ΕΡΑ, Α΄ Πρόγραμμα,1989, «Ο ήχος της σαύρας», αφήγημα, «Εκδόσεις Καστανιώτη», 1993, «Η γυναίκα στο νησί», αφήγημα, «Εκδόσεις Εξάντας», 1995, «Οι εραστές δίπλα», Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»-Λιβάνη, 1997, «Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά», Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»-Λιβάνη, 1999, «Οίκος Ενοχής», Εκδόσεις «Κέδρος»,2002, «Καλοκαιρινό υστερόγραφο», επιστολική νουβέλα, Ελληνικά Γράμματα, 2003, «Δώδεκα θεοί, τρεις φόνοι», αστυνομικό μυθιστόρημα, Εκδόσεις «Κέδρος» 2005, «Η μνήμη της Πολαρόιντ», αστυνομικό μυθιστόρημα, «Μεταίχμιο» 2009.

Λουκία Μανώκα (69)

karvella aretiΗ Ρέτη Καρβελά που γράφει με το ψευδώνυμο "Λουκία Μανώκα" γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επί σειρά ετών εργάστηκε στη μηχανογράφηση του Υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα ζει στο κέντρο της Αθήνας και διδάσκει μαθηματικά και ξένες γλώσσες. Παράλληλα ασχολείται με την κηπουρική και την κολύμβηση. Τα δυό της παιδιά είναι απόφοιτοι της Σχολής.
Στην προσπάθειά της να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες μακρινές χώρες και να έρθει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, ταξιδεύει αρκετά συχνά. Το 2013 κάνει την πρώτη της λογοτεχνική απόπειρα, που είναι ταυτόχρονα και μια δημόσια απόπειρα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, με ένα βιβλίο που έχει τίτλο "Η ζωή συνεχίζεται" και εκδίδεται από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, εκδίδει και το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Το κορίτσι και οι αριθμοί", από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Νίκος Κυριαζής (70)

 kyriazis nikΟ Νίκος Κ. Κυριαζής αποφοίτησε από την ΓΣΑ το 1970, σπούδασε Οικονομικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βόνης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα νομισματικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Παν. Θεσσαλίας. Έχει δημοσιεύσει 14 μυθιστορήματα (τρία και σε μετάφραση στις ΗΠΑ ως Nicholas Snow), μία ποιητική συλλογή, τρία βιβλία στρατηγικής και δύο οικονομικά, πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά journals και περισσότερα από 300 άρθρα στον ελληνικό καθημερινό και περιοδικό Τύπο (ανάμεσά τους 60 στο περιοδικό "Ιστορία"). Μυθιστορήματά του, μεταξύ άλλων: "Αρτάβαζος ο Πέρσης", "Νικομήδης ο Αθηναίος", "Ο ξένος μου ο Θεμιστοκλής", "Ο αετός της φωτιάς", "Ο ιππότης και ο Χρυσοκέφαλος", "Μαρία των Γλάρων", "Ο Διάβολος στις πέντε ακριβώς", "Ο ελευθερωτής", "Καταραμένος θησαυρός", "Η ασπίδα των Θερμοπυλών" και "Μαραθώνας και ελευθερία". Το 2005 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας με το ανώτατο παράσημο της Γαλλίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Τo μυθιστόρημά του "Η ασπίδα των Θερμοπυλών" (Ιωλκός, 2008) συμπεριλήφθηκε στα πέντε καλύτερα μυθιστορήματα για το 2008 και ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο.

Δείτε όλους τους τίτλους στην βιβλιονέτ... 

Κώστας Καλφόπουλος (74)

kalfopoulosΟ Κώστας Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1974. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (MA).
Από το 1996 ασχολείται στον χώρο των εκδόσεων και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Είναι ανταποκριτής για τα αθλητικά θέματα στη Neue Zürcher Zeitung και συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» στα πολιτιστικά θέματα. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων της ΓΣΑ το διάστημα 2004-2006. Το ίδιο διάστημα εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αργότερα στο Υπουργείο Επικρατείας. Από το 2015 έχει την ευθύνη των Ιστορικών Εκδόσεων του Συλλόγου.
Είναι μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Έργα του: Tilt! Δοκίμιο για το φλίππερ (2005), far from raf. 30 χρόνια από το "γερμανικό φθινόπωρο" (2007), Καφέ Λούκατς. Budapest Noir (2008), Ένα παράξενο καλοκαίρι (2011) κ.α.

Γιώργος Πουλημένος (77)

poulimenos giorgosΟ Γιώργος Πουλημένος γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και κατάγεται, από την πλευρά της μητέρας του, από την Κάτω Παναγιά (σημερινό Çiftlik) Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο. Αποφοίτησε από την Σχολή το 1977 και σπούδασε χημικός μηχανικός στη Γερμανία, αλλά επέλεξε το επάγγελμα του αναλυτή/προγραμματιστή λογισμικού. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται οι Η/Υ και η ιστορία της Σμύρνης και των περιχώρων της, με έμφαση σε παλιούς χάρτες και εμπορικούς οδηγούς. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο A Lexicon of Smyrneika, ένα τρίγλωσσο λεξικό (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά) του σμυρναϊκού γλωσσικού ιδιώματος, μαζί με τους George Galdies και Alex Baltazzi, καθώς και τον χάρτη Σμύρνη – İzmir, Ιστορικός Χάρτης, όπου αποτυπώνονται τα μνημεία της παλιάς Σμύρνης πάνω στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό της Ιζμίρ. Έχει επίσης συμμετάσχει ως ομιλητής στο 1ο Συμπόσιο των Λεβαντίνων στη Σμύρνη το 2010 με θέμα μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με επίκεντρο τη Χίο και τη Σμύρνη που εκδόθηκε το 2018 και σε βιβλίο με τίτλο Οι Μηνιώτες στην Κατοχή, στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου για τη Σμύρνη το 2013 με θέμα το Λεξικό των Σμυρναίικων, καθώς και στο 2ο Συμπόσιο των Λεβαντίνων το 2014 με θέμα την ψηφιακή αποκατάσταση της Προκυμαίας της Σμύρνης, η οποία αποτέλεσε μέρος του δίτομου έργου Η Προκυμαία της Σμύρνης που συνέγραψε με τον Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου και εκδόθηκε το 2018

Γιώργος Πουλημένος: Η προκυμαία της Σμύρνης...

Χρήστος Μπαλόγλου (80)

baloglou christos2Ο Χρήστος Μπαλόγλου γεννήθηκε το 1962 αποφοίτησε από τη Σχολή το 1980. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1984 με άριστα ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα τον Α΄ κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Master of Arts in Econ.). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, όπου φοίτησε με υποτροφία DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), με βαθμό 'magna cum laude'.

Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, με πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε έγκριτα εγχώρια και ξένα περιοδικά, καθώς και μονογραφίες, ενώ έχει επιμεληθεί τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Το Δεκέμβριο του 2008 ο κ. Μπαλόγλου βραβεύθηκε για τέταρτη φορά από την Ακαδημία Αθηνών (προηγούμενες βραβεύσεις το 1993, 2002, 2004), με το βραβείο Ιπποκράτους Καραβία για την ανέκδοτη, ανώνυμα υποβληθείσα μελέτη του με τίτλο «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος».

Δείτε στην βιβλιονέτ τους τίτλους των έργων του...

Ελευθέριος Λεβαντής (80)

levantis lefteris Ο Λευτέρης Λεβαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1980. Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του με αφορμή το βιβλίο του "Αλοιφή για γέρους": "...γεννήθηκε ένα χιονισμένο πρωινό στην Αθήνα του '63. Η ώρα ήταν 11 και 23 π.μ. ακριβώς. Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα ακόμα, άρχισε να κοιτάζει αφηρημένος τον έναν τοίχο του δωματίου του. Και σαν σπούδασε αργότερα Νομικά και Φιλοσοφία στα τρανά θρανία της Χαϊδελβέργης και των Αθηνών και τι μ' αυτό; Συνέχισε να κοιτάζει το ίδιιο αφηρημένος τον τοίχο του δωματίου του, που τούτη τη φορά είχε και βιβλιοθήκη. Η Αλοιφή για γέρους είναι βγαλμένη από εκείνες τις αναπολήσεις".

Δείτε τα βιβλία του στην βιβλιονέτ...

Κατερίνα Καζολέα (80)

kazolea katerinaΗ Κατερίνα Καζολέα γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1980. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία τέχνης και την κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Regensburg της Γερμανίας. Εργάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ιστορικών τέχνης (AICA). Συμμετείχε στη συγγραφή του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών των εκδόσεων Μέλισσα. Άρθρα της για την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Αρθρογραφούσε από το 2008 ως το 2017 στα εικαστικά θέματα του περιοδικού Μανδραγόρας. Το 2018-19 παρακολούθησε εργαστήρια θεατρικής γραφής του Θανάση Τριαρίδη και το 2020 αποφοίτησε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου ΠΟΡΕΙΑ. Έχει στο ενεργητικό της οκτώ θεατρικά έργα, μια ποιητική συλλογή και δυο συλλογές διηγημάτων.

Δύο συλλογές διηγημάτων από την Κατερίνα Καζολέα...

Δημήτρης Μπελαντής (81)

belantis dimitrisΟ Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1981. Σπούδασε νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ του 1981 και του 1986. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του Αριστόβουλου Μάνεση με θέμα "Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου", σχετική με τα προβλήματα συνταγματικότητας των αντιτρομοκρατικών νόμων. Η διατριβή αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις εκδόσεις "Δίκαιο και οικονομία" το 1997. Από το έτος 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Ενεργοποιείται συνδικαλιστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών αλλά και σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης αριστεράς ("Εποχή", "Πριν" κ.ά.).
Επίσης έχει παράσχει γνωμοδότηση στην δίκη της 17ης Νοέμβρη γύρω από την σχέση των εννοιών της πολιτικής τρομοκρατίας και του πολιτικού εγκλήματος.
Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλιο του "Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου" από τις εκδόσεις Σάκκουλας Π. Ν., το 2005: "Αναζητώντας τον εσωτερικό εχθρό" (Προσκήνιο), το 2006: "Η Ουλρίκε μετά το θάνατο της Μάινχοφ", (Βιβλιοπέλαγος) και το 2014: "Αριστερά και εξουσία" (Τόπος). Με αφορμή την 68η επέτειο συντριβής του ναζισμού, τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 διοργάνωσαν την 10η Μαΐου 2013 μία εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα".

Hanna von Feilitzsch (83)

von feilitzsch hannaΗ συγγραφέας Hanna von Feilitzsch, κατά το ήμισυ Ελληνίδα, αποφοίτησε από τη Σχολή το 1983 (γερμανικό τμήμα) ως Johanna - Sophia Strobolakos.

Hanna von Feilitzsch lebt mit ihrer Familie in Oberfranken und am Tegernsee. Die Autorin hat bisher zahlreiche Drehbücher für das Fernsehen geschrieben und mehrere Bücher veröffentlicht.
Hanna von Feilitzsch ist Halbgriechin. "Bittersüße Mandeln" ist ihr erster Roman, der sich mit Griechenland und seiner neueren Geschichte auseinandersetzt.

Tο βιογραφικό της και τα βιβλία της είναι στο: https://www.feilitzsch-verlag.com/?fbclid=IwAR2ZU1aJgtNysEZG7CgV7O6dquW0qwtD3H99i_sBucGfPuhhQgfl-mABXpc

Μάιρα Παπαθανασοπούλου (84)

papathanasopoulouΗ Μάιρα Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1984. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και εργάζεται ως μεταφράστρια.
Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλιο, το μυθιστόρημα "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα", το οποίο πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των μπεστ σέλερ και μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα. Το βιβλίο που κέρδισε τους περισσότερους ΄Ελληνες αναγνώστες μεταφράστηκε ήδη και κυκλοφορεί στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ολλανδικά, σουηδικά, φιλανδικά, κ.ά.
Το 2000 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της, "Οι τοξικές ενώσεις του αρσενικού", το 2004 το μυθιστόρημα "Εσύ, γλυκιά μου εξουσία" και το 2006 "Μακάριοι οι πενθούντες". Έχει γράψει επίσης τα παιδικά βιβλία "Τι κι αν είμαι ασβός" (2001) και "Έχω ράμματα για τη γούνα σου" (2002). Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, και έχει συμμετάσχει σε 2 συλλογές διηγημάτων. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, όπως και όλα τα έργα της, το "Mamma Santissima".

Βασίλης Παπαθεοδώρου (85)

papatheodorou vassilisΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1985, κατόπιν σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π., ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 1996 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων και το 2000 κυκλοφόρησε τη «Σχολική παράσταση». Ακολούθησαν «Το μήνυμα» (2001), «Οι Εννέα Καίσαρες» (2004) και το «Χνότα στο Τζάμι» (2007) που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. «Οι Εννέα Καίσαρες» (2004) προτάθηκαν για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006, ενώ το «Άλφα» και η «Σχολική Παράσταση» απέσπασαν βραβείο και έπαινο αντίστοιχα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το βιβλίο του Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας» (2008), (εκδόσεις Καστανιώτη) βραβεύτηκε με το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2009, και το Μάιο του 2008 βραβεύτηκε από το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ για το έργο του «Χνότα στο Τζάμι» στην κατηγορία «λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά», το οποίο επιπλέον απέσπασε έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην ίδια κατηγορία. Ακολούθησαν «Στη διαπασών» (2009), «Μια αστεία επιδημία» (2010), «Ιπτάμενες σελίδες» (2011), «Ο Αϊ - Βασίλης στο ραντάρ - Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες» (2011), «Οι άρχοντες των σκουπιδιών» (2012), «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!» (2013), «Σχολική παράσταση» (2013) και «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο» (2014). Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010,2018) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) για τα βιβλία του "Χνότα στο τζάμι" και "Στη διαπασών". Επίσης έχει αποσπάσει άλλα επτά λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Τον Οκτώβριο του 2022 του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και προφυλακίστηκε στην Τρίπολη.

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου στον Βασίλη Παπαθεοδώρου...

Δείτε στην βιβλιονέτ τα βιβλία του...

Χρυσόστομος Μαντζαβίνος (86)

mantzavinos crysostomosΟ Χρυσόστομος Μαντζαβίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1986. Είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν κάτοχος της Έδρας Οικονομικών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Witten/Herdecke (2004-2011) και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Freiburg, Bayreuth και Stanford. Ήταν Senior Fellow στο Max-Planck-Institut zur Erforschung von Gemeinschaftsgütern, Bonn (2001-2004), Visiting Scholar στο Harvard και στο Maison des Sciences de l'Homme, Paris και Visiting Fellow στο University Center for Human Values στο Princeton. Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων στα Οικονομικά και στην Φιλοσοφία από το Tübingen και εκπόνησε υφηγεσία στο Freiburg και στο Bayreuth. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά σε τέσσερις γλώσσες καθώς και τα ακόλουθα βιβλία: Wettbewerbstheorie (Berlin: Duncker & Humblot, 1994), Individuals, Institutions, and Markets (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), Naturalistic Hermeneutics (Cambridge: Cambridge University Press, 2005) και Explanatory Pluralism (Cambridge: Cambridge University Press, 2016). Επίσης είναι εκδότης του Philosophy of the Social Sciences (Cambridge: Cambridge University Press, 2009) και του Philosophy Section της International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences.
Προσωπική ιστοσελίδα: www.mantzavinos.org

Άντζη Σαλταμπάση (91)

saltambasi antziΗ Άντζη (Αγγελική) Σαλταμπάση γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1991. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και Μετάφραση -Μεταφρασεολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο και έχει μεταφράσει βιβλία από τα γερμανικά. Το 2011-2012 ήταν υπότροφος του προγράμματος Europaische Journalisten-Fellowships (Freie Universitat Berlin). Το "Μπερλίν" είναι το πρώτο της βιβλίο.
Βερολίνο, ήπιο δημοφιλής πόλη της Ευρώπης, ιδιαίτερη, με παγωμένους χειμώνες που δεν ξεθωριάζουν τον θρύλο της, ίσα ίσα τον τρέφουν, με ένα παρελθόν και, κυρίως, ένα παρόν που είναι δύσκολο να μη σε τυλίξουν στο σαγηνευτικό τους δίχτυ. Τι συμβαίνει, όμως, αν αποφασίσεις να κινηθείς έξω από τον κύκλο της φήμης, αν προσπαθήσεις να σκαλίσεις τα μυστικά της, αν νιώσεις να σε πλακώνει το γκρίζο φόντο και η μελαγχολία της, αν ξύσεις την πρόσοψη της Ιστορίας, αν απλώσεις το χέρι και φας γλυκά ροδάκινα σ' έναν παρατημένο βερολινέζικο κήπο;
Το Μπερλίν παρακολουθεί το Βερολίνο σαν ντοκιμαντέρ, εντελώς υποκειμενικά, αλλά καθόλου προσωπικά· η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δεν είναι παρά ένα μάτι, ο φακός της κάμερας που καταγράφει μια λαχανιασμένη περιπλάνηση στη μνήμη, μια ιστορία μετανάστευσης, μια αντιπαράθεση με τον αντισημιτισμό, αλλά και πολλές τρυφερές ή πικρές συναντήσεις. (Α. Σ., από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Καθημερινή 29.4.2017: Από το Αουσβιτς στο Βερολίνο...

Κλαίρη Θεοδώρου (93)

theodorou klairiΗ Κλαίρη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στο αντίστοιχο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Τα πρώτα της μιθυστορήματα με τίτλο SALVADERA και GLOBUS κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μπατσιούλας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ (2016), Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ (2017) και οι ΑΛΙΚΕΣ ΣΙΩΠΕΣ (2018).

Εύα Σταματοπούλου (93)

stamatopoulou evaΗ Εύα (Ευτυχία) Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς εκπαιδευτικούς. Έχει ζήσει μεταξύ Αγρινίου, Λονδίνου, Στουτγάρδης, Αθήνας, Κέρκυρας και Καλαμάτας. Το 1993 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και το 2002 από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ζει και εργάζεται ως ελεύθερα απασχολούμενη μεταφράστρια στη Μικρή Μαντίνεια Μεσσηνίας. Το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Της ψυχής μου αναλλοίωτο φως» (εκδόσεις ..poema., Κορώνη).
Γράφει ποίηση από 12 ετών και πεζά από το 2004. Έχει δημοσιεύσει δύο πεζά και κάποιες μεταφράσεις (Χαρακτήρες) του Ελίας Κανέττι στο facebook και ένα χρονογράφημα (Περιοδικό Fractal.gr_ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΟΗΤΕΙΑΣ). Ως πτυχιακή εργασία με την οποία αποφοίτησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετέφρασε το έργο του Αυστριακού Ελίας Κανέττι «Ο αυτήκοος μάρτυς – 50 Χαρακτήρες». Το 2017 εξέδωσε τη δεύτερη της ποιητική συλλογή «Του ήλιου τ’ αφανέρωτα (και όλα γύρω σου είναι φως)» (Εναλλακτικές Εκδόσεις).
Ποιήματα και πεζά της καθώς και παρουσιάσεις του έργου της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά (Βακχικόν, Fractalart.gr, ennepe-moussa.gr).
Έχει λάβει Έπαινο για το ποίημα της «Άστρα που με φωτίζατε» στον Β’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας. Έργα της δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο “Culture of Balkans” (https://www.cultureofbalkans.com/32-popular/542-eva-stamatopoulou.html).
Είναι μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΝΜΕΣΥ καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 με το ποίημα «Νύχτα σιωπηλή» έλαβε το Β’ Βραβείο στους 36ους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών

Βιβλιονέτ...

Ποίηση: “Μια υπόθεση καρδιάς”...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιώργος Φλώρος (91)

Ο Γιώργος Φλώρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1991. Σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημ [ ... ]